Eerste Nederlandse demonstratie STEAMpumps

In de voedingsmiddelensector staan van oudsher stoomketels die naast verwarming worden gebruikt als procesmedium. Stoomketels zijn robuust, eenvoudig te bedienen en goedkoop. Alleen ze werken op aardgas.

Gulpener Bierbrouwerij en Kervo als producent van fruit conserveren zijn Limburgse MKB bedrijven die voor de uitdaging staan om af te stappen van aardgas voor de productie van stoom. Een oplossing voor duurzaam produceren van stoom is een stoomwarmtepomp, oftewel een STEAMpump. Dit EFRO OPZUID project is voor een unieke samenwerking om de STEAMpump te integreren met twee diverse productieprocessen.

De STEAMpump is ontwikkeld als plug-and-play om een gasgestookte stoomketel één op één te vervangen. De restwarmtebron is de centrale koelinstallatie of het brouwproces. Deze warmte is op een temperatuur van 30°C beschikbaar, te laag om normaliter voor productieprocessen aan te wenden, de STEAMpump maakt van de restwarmte water van 90-115°C en 120-130°C lage druk stoom. Temperaturen boven de 90°C werden tot voorkort gezien als niet of niet efficiënt bereikbaar met een warmtepomp.

Met dit project zijn Gulpener en Kervo bereid om de eerste te zijn om de technologie van een STEAMpump toe te passen in hun productieprocessen. De partijen verenigen zich in dit project om de kosten van hun rol als ‘early adopter’ te kunnen delen en om van elkaar te kunnen leren bij deze procesinnovatie.

Door gebruik van een STEAMpump in de voedingsmiddelensector i.p.v. een gasgestookte stoomketel kan ca. 50-60% bespaard worden op het energiegebruik en 45% op de CO2 uitstoot. Concreet moet de STEAMpump laten zien dat:

– Restwarmte van ca 30°C wordt opgewaardeerd naar nuttige stoom;

– Zonder restwarmte de STEAMpump kan draaien op buitenlucht als bron en daarmee stoom altijd beschikbaar is;

– Het procesproces vlekkeloos samenwerkt met de STEAMpump.

 

Het project krijgt een totale EFRO-bijdrage van € 740.725,85

Het project krijgt een totale bijdrage van Provincie Limburg van € 246.908,64

Looptijd van 5 november 2022 tot en met 31 december 2024.

 

Cookies

Bekijk de instellingen voor cookies op deze website en bekijk ons privacy statement

Privacy statement | Sluiten
Instellingen