
Nieuws
Gulpener’s vijfde collab is een feit! Tijdens de lancering op vrijdag 2 februari beklimt én proeft Rutger Mout Everest. Dit keer in samenwerking met Brouwerij Mommeriete.
Door: Rutger Bronsveld, Bierista
Het is even geleden nadat ik Overdwars door Nederland reisde voor de laatse Collab van Gulpener samen met Texels. Nu, begin 2018 is er weer een feestje in het zuiden dat Gulpener samen met Brouwerij Mommeriete viert. De lancering van hun laatste Collab. No. 5 is op 2 februari jl. een feit!
De samenwerking komt o.a. voort uit een donkere dag waar Steven van de Berg jureerde tijdens het Bockbierfestival te Amsterdam. In de categorie speciale Bocken was Brouwerij Mommeriet met hun Rookbock toentertijd een verrassende ervaring voor Steven. Dit wat het begin van een interesse in de brouwerij uit Gramsbergen. Zij hebben daar een mooie brouwerij waar je als liefhebber 3 maal een ‘wauw’ ervaring mag verwachten. Een mooi gebouw, fijne bediening en lekkere bieren en hapjes. Zeker iets voor op de bucketlist!
Tibetaanse gebedsvlaggen
En deze lancering wordt voor de deelnemers geen makkelijke beproeving. Een steile klim onder leiding van een voormalig klimmer, die in 1992 een poging heeft gedaan om de Mount Everest te beklimmen, brengt ons tot een mooie hoogte van ca. 150 meter boven NAP. Daar rust na het trotseren van een heuse Mout Storm, onderkoelings- en lawinegevaar een houten vat met het goud. De natte sneeuw en de Tibetaanse gebedsvlaggen maken deze beproeving helemaal af.
Het vat wordt dan ook snel aangeslagen zodat het nieuwe bier door de ca. 40 aanwezigen geproefd kan worden. En daar keek ik aanvankelijk niet meteen naar uit; door de aankondiging van een volmoutig amberkleurig bier was ik bang voor een zoet, boter- en biscuitachtige smaak. Maar het tegendeel was waar; uit het vat kwam een heel licht amberkleurig bier waar de biscuit en boterachtige smaken niet de boventoon voeren. Je proeft balans. Er is wel een moutsmaak, maar na een tweede of derde slok komt daar ineens een aangename hopsmaak bij. Dit is een bijzondere en voor mijn smaak een aangename eigenschap die het bier zeer prettig drinkbaar maakt.
Mout Everest
En dat is precies wat de brouwers van deze brouwerijen beoogt hebben. Ze willen de genieters van dit bier mee nemen naar het jaar 1842. De tijd waarin gistende bieren in Tjechië in volle ontwikkeling komen. Biertypen die zeker niet ondergeschikt zijn aan de bieren van hoge gisting. De brouwers hebben veel mout in een mengeling gebruikt voor dit bier, dat veel smaak geeft. De extra mout (ca. 40%) brengt het wort naar een niveau van 16/17 Plato hetgeen het bier naar een mooie 7% alcohol brengt. De dryhopping die is toegepast is, is samengesteld op basis van hoppen die je in 1842 ook zou hebben kunnen krijgen. Tot slot heeft de gisting in de pils kathedraal van de Gulpener plaatsgevonden waar de gist rustig zijn werk heeft kunnen doen om de smaak mooi af te ronden.
Na de beklimming wordt de warmte opgezocht in het fijne Brouw Lokaal waar onder hele andere, vooral warmere omstandigheden de Mout Everest ook goed blijft smaken en prima samen gaat met de zorgvuldig geselecteerde hapjes. En nu? Op naar No. 6? Ja, op naar No. 6 die we laat in Q2 mogen verwachten. Een bier waar we gerust met velen naar uit mogen kijken dus houdt de social media van de brouwers, maar zeker ook van Bierista.nl goed in de gaten. Cheers!
Bekijk de instellingen voor cookies op deze website en bekijk ons privacy statement
Privacy statement | Sluiten