De jury roemde Gulpener vooral om de integrale benadering van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Juryvoorzitter Jan Peter Balkenende: “Gulpener is een inspirerende koploper. Het bedrijf heeft door een jarenlang consistent en ambitieus beleid aangetoond dat met MVO het milieu en de samenleving erop vooruitgaan en tegelijkertijd het bedrijf sterker en veerkrachtiger wordt.” Gulpener is de eerste bierbrouwer die besloot alleen milieuvriendelijk verbouwde grondstoffen te gebruiken. Baanbrekend in de sector was dat Gulpener een lokaal samenwerkingsverband heeft opgezet met boeren uit de regio.

Publieksstemmen

Gulpener, tapijtfabrikant Interface en De Vegetarische Slager eindigden op basis van ruim 4.000 publieksstemmen op respectievelijk de eerste, tweede en derde plaats. De jury nam het overtuigende publieksoordeel over en riep Gulpener, dat 44% van de stemmen kreeg, uit tot winnaar. Tijdens een diner met alle genomineerden maakte de jury de winnaar bekend. Jan Paul Rutten, vanaf 1 januari 2015 directeur van Gulpener: “We zijn hier ontzettend blij mee. Mijn vader heeft begin jaren ’90 de basis gelegd voor onze duurzame aanpak. John Halmans heeft deze aanpak de afgelopen twaalf jaar vol overtuiging integraal en circulair geïmplementeerd. Maartje, mijn zus, en ik gaan als nieuwe generatie daarop verder.” Rutten ontving uit handen van juryvoorzitter Balkenende een kunstwerk van beeldend kunstenaar Frans Boon, volledig gemaakt van gebruikte materialen.

Over Gulpener

Bierbrouwerij Gulpener nam het initiatief voor lokale afspraken met boeren vanuit de overtuiging dat het ‘gesleep’ met grondstoffen onverantwoord is. Gerst, tarwe, rogge, spelt en hop worden door Gulpener niet ingekocht op de wereldmarkt, maar in de regio. De boeren worden door Gulpener begeleid bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Van akkers waarvan de grond uitgeput is, worden wandelgebieden gemaakt. Gulpener gebruikt alleen duurzaam opgewekte energie en heeft twee eigen waterbronnen. Het water dat na productie overblijft, wordt gereinigd en opnieuw ingezet. Op sociaal vlak laat Gulpener consequent zien dat er in dit bedrijf ook plaats is voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast worden de streekbewoners via tal van activiteiten nauw bij de brouwerij betrokken en steunt Gulpener het lokale verenigingsleven zeer actief.

Over de MVO Nederland Award

De MVO Nederland Award is in het leven geroepen vanwege het tienjarig bestaan van MVO Nederland en tot stand gekomen dankzij financiering van het ministerie van EZ. De MVO Nederland Award is een onderscheiding voor het bedrijf dat in de afgelopen tien jaar het meest toonaangevend is geweest op het gebied van MVO. De genomineerden zijn voorgedragen door een jury van duurzaamheidsexperts: juryvoorzitter Jan Peter Balkenende – onder wiens politieke verantwoordelijkheid MVO Nederland in 2004 werd opgericht -, Herman Wijffels, Bert van Boggelen, Jan Bom, Jacqueline Cramer, Maayke Damen, Marga Hoek, Marjan Minnesma en Henk Volberda. Het publiek heeft door te stemmen op de genomineerden de top 3 bepaald. Uit de top 3 heeft de jury Gulpener aangewezen als winnaar.

Cookies

Bekijk de instellingen voor cookies op deze website en bekijk ons privacy statement

Privacy statement | Sluiten
Instellingen