Gulpener riep op 7 september boer, brouwers en bierliefhebbers op om te komen redden wat er nog te redden valt. De onweersstorm van de nacht ervoor heeft de hopvelden van de brouwer namelijk bijna volkomen platgelegd. Er werd daarna met man en macht gewerkt om zoveel mogelijk hop te redden.

Onweer

Een zeer trieste aanblik overviel teler Roger Wouters en directeur Jan-Paul Rutten die ochtend bij de aanblik van de hopvelden in Reijmerstok, waar de familie Wouters al sinds 1997 hop teelt voor Gulpener. Na de stevige onweersstormen lagen de hopvelden er verloren bij. De timing kon ook niet slechter, en de ravage na de storm is enorm: 95% van de oogst is omgewaaid en ligt op de grond. Alles moest binnen twee dagen worden geoogst om bederf te voorkomen.

Limburgse eenheid

De hulp kwam uit alle hoeken van Limburg. Gulpener stuurde gelijk haar medewerkers naar de hopvelden en riep haar meest trouwe fans op om zich te melden als vrijwilliger. Rond de middag waren er al tientallen aan het werk. Het zal nog tot zonsondergang of mogelijk nog later duren voor alles is opgeruimd, maar onder toezicht van de teler Roger Wouters hopen boer en brouwer dat het grootste deel van de oogst vandaag en morgen gered kan worden.

 Jan-Paul Rutten (directeur Gulpener Bierbrouwerij) vanuit Reijmerstok: “Voor het eerst in onze geschiedenis maken we mee dat de planten van de palen zijn gerukt door een extreme storm. We wisten vanochtend niet wat we zagen. Het is fantastisch om te zien dat iedereen meteen bereid is de armen letterlijk uit de mouwen te steken om de oogst van 2022 te redden. Iedereen heeft zijn agenda leeg gemaakt en is aan de slag gegaan. In nood leer je vrienden echt kennen.”

 Hopteler Roger Wouters: “Ik vond het wel heftig vanmorgen. Je stopt er het hele jaar zoveel aandacht in, en dan ligt ineens alles om. De planten stonden er ook echt goed bij, en na drie jaar COVID, had iedereen zin om het weer samen met collega’s en familie te oogsten. We hebben denk ik twee dagen de tijd om de omgevallen hop te redden, en met al die mensen die er nu zijn heb ik goede hoop dat we dat voor elkaar krijgen.”

 Limburgse hop

Gulpener is een onafhankelijke brouwer. Het bedrijf doet wat goed voelt en duurzaamheid, lokale betrokkenheid en creativiteit zijn daar een onderdeel van. De band met de lokale boeren en omgeving is altijd sterk geweest. In de jaren negentig besloot Gulpener om haar brouwingrediënten zoveel mogelijk lokaal (binnen een straal van 25 mijl) te betrekken. In 1996 richtte het Triligran op, een coöperatie van dertig lokale boeren voor de levering van vooral gerst. De samenwerking met de familie Wouters komt uit 1997, en inmiddels teelt Roger bijna alle hop voor Gulpener. Lokale inkoop bespaart voedselkilometers, zorgt voor inkomenszekerheid en is goed voor de biodiversiteit. Het is bovendien gezelliger, en bijzonder leerzaam.

Cookies

Bekijk de instellingen voor cookies op deze website en bekijk ons privacy statement

Privacy statement | Sluiten
Instellingen