Vier primeurs tijdens de Gulpener Hopoogst

Sinds jaar en dag wordt de Gulpener hop op de tweede zondag van september geoogst door medewerkers, vrienden en familie van de brouwerij. Dit jaar is dat op zondag 9 september. We oogsten dan niet alleen onze hop, één van de  basisingrediënten van onze bieren, we vieren ook onze vrijheid. Dat doen we dit jaar met maar liefst vier primeurs. We introduceren een zeer gelimiteerd bier, een Whisky Barrel Aged Peated Masterblend; je kunt tijdens de Hopoogst karten op de eerste krat kart baan ter wereld; we gaan met de vers geplukte hop eenmalig een speciale ongefilterde Dort brouwen én het Hopoogst festival draait dit jaar volledig op wind- en zonne-energie met de GreenBattery.

 

Whisky Barrel Aged Peated Masterblend

Eindelijk mogen we hem gaan proeven. Tijdens de hopoogst introduceren wij een nieuw bier: de Whisky Barrel Aged Peated Masterblend, welke in zeer gelimiteerde oplage verkrijgbaar zal zijn. Onze Gulpener Wintervrund is na vries-destillatie gelagerd in Schotse eikenhouten vaten waar peated single malt Whisky in gerijpt heeft. Door de combinatie van Gulpener IJs-Wintervrund en de 15 maanden houtlagering in de kelders van ons BrouwLokaal, heeft het bier een peated karakter gekregen doordat de mout die gebruikt wordt bij het productieproces van Whisky gedroogd is met een door turf gestookt vuur.

Eerste Krat Kartbaan ter wereld

In oktober 2017 circuleerde er een filmpje op social media van twee jongens die op een Gulpener krat door de straten van Zuid-Limburg reden. Dit vonden wij zo tof dat we ze benaderd hebben. Het elektrisch rijdende bierkratje is bedacht door REIB, het bedrijf van Guido Buntinx en Christophe Westerveld,  twee  studenten werktuigbouwkunde. Inmiddels zijn er 5 rijdende bierkratten voor Gulpener ontwikkeld. Met deze kratten kan tijdens de hopoogst op een mini-krat kart baan geracet  worden! Bekijk hier de film van de testrit: https://youtu.be/VFkxVMB4Eqc

De Hopoogst op wind- en zonne-energie 

Bij het organiseren van een festival als de Gulpener Hopoogst is het noodzakelijk om met diesel aggregaten werken. Aggregaten staan er niet om bekend dat ze erg duurzaam zijn. Dit jaar komt daar eindelijk verandering in. Mede dankzij de Gemeente Gulpen-Wittem, die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staat, kunnen we het Hopoogst festival dit jaar volledig op wind- en zonne energie draaien dankzij de GreenBattery. Jan-Paul Rutten, directeur Gulpener: “Dit is fantastisch. Het is al jaren een doorn in ons oog dat we zo’n mooi evenement organiseren dat volledig past bij de duurzame filosofie van de brouwerij, maar toch met vervuilende aggregaten moesten werken. Geweldig dat de Gemeente Gulpen-Wittem het ook belangrijk vindt om te verduurzamen en ervoor heeft gekozen om met ons een pilot te starten met de GreenBattery.”

Ongefilterde Dort met verse hop

Op zondag 9 september oogst Gulpener haar hop die in Reijmerstok, een dorpje op steenworpafstand van de brouwerij, verbouwd wordt door Hopteler Roger Wouters. Bijna 250 vrienden en familieleden van de brouwerij helpen vrijwillig mee om de hop te oogsten die nodig is voor het nieuwe brouwseizoen. Een klein gedeelte van de oogst wordt gebruikt om de dag na de hopoogst, eenmalig een heel speciaal bier mee te brouwen. Een ongefilterde Dort mét verse hopbellen. Dort is eerder dit jaar uit het assortiment van Gulpener verdwenen. Om de echte Dort liefhebbers nog een keer tegemoet te komen, gaat Brouwmeester Steven van den Berg deze eenmalige speciale Dort brouwen. Het bier zal waarschijnlijk in november op de markt komen.

De Gulpener Duim

Elk jaar tijdens de hopoogst wordt de Gulpener Duim uitgereikt. Deze stimuleringsprijs, welke bestaat uit een bronzen beeld en een cheque van € 1.250,00 gaat naar een vrijwilligersorganisatie die op een bijzondere wijze actief is op sociaal, maatschappelijk of cultureel vlak. Een prijs voor en door de lokale gemeenschap, want inwoners kunnen zelf iemand nomineren. Er zijn enorm veel initiatieven in de gemeentes Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en Vaals die deze aandacht en waardering verdienen. Welke vrijwilligersorganisatie dit jaar de prijs krijgt uitgereikt wordt zondag 9 september rond 16.00 uur bekend gemaakt door Gulpener directeur Jan-Paul Rutten en de Hopkoningin van 2018.

Vrijheid vier je

Terwijl de plukkers hard aan het werk zijn om de hop te oogsten is er op het festivalterrein veel te zien, proeven en beleven. Een greep uit de activiteiten: Het BrouwLokaal is aanwezig met heerlijke gerechten volgens het 25-miles concept en met zeer bijzondere bieren uit de Microbrouwerij, er worden Biercolleges gegeven, we hebben een minibrouwerij waar gebrouwen wordt, 16 bieren van de tap, een krat kart baan, leuke activiteiten voor de kinderen, de huldiging van de Hopkoningin en de uitreiking van de Gulpener Duim. Muziek wordt verzorgd door Dr. Brass en Sfeer op Wielen.

Voor de liefhebbers

Dit oogst festival organiseren wij voor de liefhebbers. Bierliefhebbers met een voorliefde voor uitgesproken smaken. Liefhebbers van vernieuwing en slim ondernemerschap, liefhebbers van producten van eigen bodem. Maar vooral liefhebbers van vrijheid. Mensen die het lef hebben hun eigen pad te bewandelen. Mensen die ook de keuze maken te doen wat goed voelt.

 Het Hopoogst festival is gratis toegankelijk.

Datum: 9 September 2018

Tijdstip: 12:00 – 19:00 uur

Toegang: Voor alle leeftijden

Adres: Reijmerstokkerdorpstraat, 6274 NK Reijmerstok

Wil je alvast in de stemming komen? Kijk onderstaande sfeerreportage van Hopoogst 2017.

Cookies

Bekijk de instellingen voor cookies op deze website en bekijk ons privacy statement

Privacy statement | Sluiten
Instellingen