Afgelopen vrijdag ontvingen wij de HIER klimaatpenning uit handen van Prinses Laurentien. De jury nomineerde eerder drie organisaties en drie personen die de aanpak van het klimaatprobleem helpen versnellen. De honderd opiniemakers en deskundigen die vrijdag aanwezig waren op de HIER klimaatborrel, kozen de winnaars via een live stemming. De HIER klimaatpenning is een initiatief van Stichting HIER klimaatbureau.

Gulpener Bierbrouwerij is volgens de jury een inspirerende koploper op het gebied van klimaatneutraal ondernemen. De Brouwerij heeft een innovatief milieuvriendelijk productieproces. Gulpener pasteuriseert haar bieren niet, waardoor het bedrijf ruim één miljoen kWh bespaart. Het bedrijf gebruikt uitsluitend geloofwaardige groene stroom en groen gas en bespaart bovendien energie in de keten door te kiezen voor milieuvriendelijke grondstoffen uit de regio. Het lokale samenwerkingsverband met boeren uit de regio is baanbrekend.

Prinses Laurentien

Traditiegetrouw overhandigde prinses Laurentien van Oranje de HIER klimaatpenningen aan winnaars Gulpener Bierbrouwerij (organisaties) en Jan Willem van de Groep (personen): “Energie is de kern van onze samenleving en de transitie naar duurzame energie moet dus letterlijk overal plaatsvinden. Dat is een complex proces, en er moet nog heel veel gebeuren. Tegelijkertijd is het ook goed om er bij stil te staan dat er ook al zoveel mensen en organisaties echt in beweging zijn voor de aanpak van het klimaatprobleem.”

Volop initiatieven die aanpak klimaatprobleem helpen versnellen

De HIER klimaatpenningen zijn een jaarlijks terugkerend signaal dat burgers en organisaties in Nederland al volop, op innovatieve wijze omschakelen naar een duurzame economie.
Dit jaar was de selectieprocedure voor het eerst openbaar. Via de website van het HIER klimaatbureau werden tientallen kandidaten aangedragen voor een nominatie. De jury nomineerde vervolgens drie personen en drie organisaties, waarbij gekeken werd naar de significantie, de originaliteit en de innovatiekracht van de bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem. De honderd opiniemakers en deskundigen die vrijdag aanwezig waren op de HIER klimaatborrel kozen de winnaars via een live stemming. Van de genomineerde personen won Jan Willem van de Groep de klimaatpenning, vanwege zijn programma ‘Energiesprong’.

De jury bestond uit prominenten die actief zijn op het gebied van klimaatverandering:

  • Ed Nijpels, voorzitter borgingscommissie Energieakkoord
  • Prinses Laurentien, oprichter en directeur Missing Chapter Foundation en Fellow European Climate Foundation
  • Nico de Vries, voormalig CEO Koninklijke BAM Groep
  • Lodewijk de Waal, voorzitter HIER klimaatbureau

Stichting HIER Klimaatbureau

Stichting HIER klimaatbureau is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. HIER betrekt heel Nederland bij de oplossing van het klimaatprobleem. HIER is de drijvende kracht achter campagnes en initiatieven zoals het HIER Klimaatstraatfeest, de COOX en HIER bespaart. Ieder jaar organiseert het de HIER klimaatborrel en publiceert het de ‘Staat van het Klimaat’. De organisatie beheert het HIER klimaatbewust logo, de CO₂-Prestatieladder en het kennisplatform HIER opgewekt.

Cookies

Bekijk de instellingen voor cookies op deze website en bekijk ons privacy statement

Privacy statement | Sluiten
Instellingen