Ons verhaal

Als onafhankelijke familiebrouwerij genieten we al sinds 1825 van onze vrijheid. De vrijheid om onze eigen koers te varen en alleen te doen wat goed voelt. De vrijheid om de smaak van bier niet af te vlakken, maar te verrijken en continu te zoeken naar vernieuwende smaken. Die vrijheid ervaren wij al 8 generaties en dat proef je terug in onze 16 speciaalbieren.

Uitgesproken omdat we vrij zijn. Vrij omdat we een onafhankelijke familiebrouwerij zijn.
Vrij om onze eigen koers te varen. Vrij om te doen wat goed voelt. Daarom noemen wij onszelf
‘De Vrije Brouwer’.

We hebben een sterke band met onze omgeving en zijn graag van waarde voor de wereld om ons heen. Daarom brouwen we bier met water uit eigen bronnen, gebruiken we hop uit eigen hoptuin en komt onze gerst van boeren uit de regio. Dit alles houdt onze ‘voetafdruk’ laag en maakt Gulpener tegelijkertijd tot het enige echte bier van Nederlands bodem.

Hoe kunnen we het als duurzame ‘Vrije Brouwer’ nog beter doen? Kunnen we nóg eerlijker en lekkerder bier maken, zonder het traditionele vakmanschap uit het oog te verliezen? Vragen die regelmatig leiden tot nieuwe avonturen, experimenten en, niet te vergeten, nieuwe smaken. Smaken waarmee we de échte biergenieter nog generaties lang hopen te verrassen.

Geschiedenis

Sinds 1825

Sinds 1825 brouwen wij bier. Begonnen met een bovengistend bier dat per ‘grote kuip’ 80 gulden kostte en vervolgens doorontwikkeld naar een onderneming met maar liefst 20 verschillende bieren en een productie van 110.000 hectoliter per jaar.

Samen sterk

Onze familie weet ondernemingslust en innovatiekracht van generatie op generatie door te geven. Geen wereldoorlogen of crisissen brengen ons van koers. En waarom? Omdat we ons als geen ander weten aan te passen, ontwikkelingen niet uit de weg gaan en vertrouwen op onze leveranciers en medewerkers.

Toekomstbestendig

In 2001 vatten we onze visie en ambitie samen in ons ‘Verbond met de Natuur’. Dit verbond is in 2014 door alle medewerkers ondertekend, want als het gaat om duurzaamheid willen we zowel op technisch als maatschappelijk vlak graag een voortrekkersrol blijven vervullen.

MVO

Wij halen onze grondstoffen bewust uit onze eigen regio en kopen ze niet in op de wereldmarkt

Sinds eind jaren ’90 vormt ons MVO-beleid een onmisbaar onderdeel van de brouwerij. Vanuit de overtuiging dat het ‘gesleep’ met grondstoffen onverantwoord is, startten we destijds met de inkoop van grondstoffen bij lokale boeren. Inmiddels brouwen wij onze bieren met door mergel gezuiverd water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en met gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren. Zo verrijken we de kwaliteit en smaak van onze bieren, versterken we onze regio en verkleinen we onze ecologisch voetafdruk.

Triligran

De wens om de keten te verkorten en het feit dat je met Limburgse grondstoffen het lekkerste bier kunt brouwen, leidde in 1996 tot de oprichting van coöperatie Triligran. Een unieke samenwerking met 30 boeren uit de regio die beide partijen voordelen biedt. Zo nemen we de grondstoffen voor een eerlijke prijs af bij de aangesloten boeren. In ruil daarvoor zijn wij verzekerd van Limburgse gerst, tarwe, spelt en rogge van uitstekende kwaliteit.

Gulpener Hop

Onze hop komt ook uit de regio. In Reijmerstok, een dorpje op steenworpafstand van de brouwerij, verbouwt familie Wouters volledig milieuvriendelijk drie hopsoorten die onmisbaar zijn voor onze bieren. Het oogsten van de prachtige hopbellen is elk jaar weer een bijzonder moment. Samen met familie en vrienden van de brouwerij oogsten we dan niet alleen onze hop, de basis van onze karaktervolle bieren, we vieren ook het feit dat we vrij zijn. Vrij om onze eigen koers te varen en alleen te doen wat goed voelt.

Duurzaamste brouwhuis van Europa

Vanuit onze liefde voor bieren, de omgeving en onze MVO-gedachte zijn we begonnen aan de bouw van het duurzaamste brouwhuis van Europa. Niet alleen het huidige brouwhuis is toe aan vervanging, ook hebben we nog steeds de ambitie om in 2030 vrij van fossiele brandstof te zijn. Reden te meer om onze ‘meest duurzame droom’ werkelijkheid te laten worden.

Lees ons MVO-verslag 2020-2021

Brouwkunst

Limburgse granen

Op een gezamenlijke landbouwgrond van zo’n 400 hectare, verbouwen de bij ons aangesloten boeren gerst, tarwe, rogge en spelt. Achtereenvolgens worden ze ontkiemd, gedroogd en geroosterd tot mout. Als smaakmaker bepaalt mout het basiskarakter en de kleur van bier.

Reijmerstokse hop

Hop geeft aan bier die typische bittere smaak, maar ook de bloemige geur. In Reijmerstok groeien twee soorten hop: Mercur en Hallertauer Traditione. De Mercur is een typische bitterhop die onder andere wordt verwerkt in onze pilsener. De Hallertauer Traditione is een 100% biologische aromahop die bijvoorbeeld wordt gebruikt voor onze biologische bieren.

Gulpener water

De hoofdcomponent van bier is water. Ons water halen we uit eigen waterbronnen bij onze brouwerij. Dit door mergel (krijtsteen) gezuiverde water draagt net zo goed haar steentje bij aan de smaak van het bier als de andere ingrediënten. Het water dat na productie overblijft wordt gereinigd door onze bioreactor en opnieuw ingezet.

Awards

Alles wat we doen, heeft uiteindelijk maar één doel. Dat is de echte bierliefhebber laten genieten van een eerlijk en oer-Nederlands natuurproduct. De awards die wij voor onze bieren en werkwijze mogen ontvangen zijn een kroon op ons werk.

Samenwerkingen

Samen sta je sterker. Daarom heeft Gulpener zich aangesloten bij een aantal netwerken, die onze filosofie en manier van werken onderschrijven, ondersteunen en mee uitdragen. Wij geloven dat wat je in anderen investeert, je ook dubbel en dwars terugkrijgt. We hopen anderen te inspireren met onze netwerken en vriendschappen. Sluit gerust aan.

ervaar de vrijheid en bezoek onze brouwerij!

Bekijk alle arrangementen

Cookies

Bekijk de instellingen voor cookies op deze website en bekijk ons privacy statement

Privacy statement | Sluiten
Instellingen